Pies i kość to zestawienie, które wydaje się być naturalne i oczywiste, niczym kot i mysz. Czy współczesne zwierzęta, karmione często gotowym posiłkiem z puszki lub suchą karmą, nadal jedzą kości i czy wszystkim rasom czworonogów służy jedzenie takich przysmaków? Jakie kości może jeść pies i które z nich są najodpowiedniejsze? W jaki sposób podawać je swoim pupilom? Czy pies może jeść kości z żeberek, popularnych podudzi z kurczaka albo indyka? Czy kości wędzone dla psa są zdrowe? Poznajmy różne rodzaje tych ulubionych twardych przysmaków.
Dlaczego akurat kość?
Kiedy dawno temu, dzikie psy zbliżały się do siedlisk, ich celem stawały się resztki pożywienia, wyrzucane przez ludzi. Mięso z upolowanych zwierząt, było smakowitym kąskiem, a pozostałe po nim kości doskonale nadawały się do jedzenia dla czworonogów. Oswajając psy w procesie udomowienia, ludzie pragnęli zarówno ich towarzystwa, jak i pewnego rodzaju opieki i ochrony przed dzikimi zwierzętami oraz pomocy przy polowaniach. Kości, których nie jedli stały się więc idealną motywacją i nagrodą dla nowych, czworonożnych przyjaciół.
Współczesne psy mają niezliczone ilości równie zachęcających przysmaków, a jednak producenci karm, często wykorzystują charakterystyczny, podłużny kształt przy różnego rodzaju smakołykach. Począwszy od malutkich małych ciasteczek, przez batoniki w kształcie kości, aż do twardych, przysmaków dentystycznych, przyrządzonych z suszonej skóry zwierzęcej. Kość wciąż pojawia się w menu psa, pod różnymi postaciami.
Pożyteczne gryzaki
Zabawki i gryzaki w kształcie kości cieszą się dużą popularnością i świetnie służą czworonogom. Ze względu na podłużną formę i charakterystyczne zaokrąglone końcówki, są wygodne do noszenia w zębach i sprawdzają się podczas aportowania jeśli są sztuczne, a jako gryzak służą zaspokajaniu naturalnych potrzeb gryzienia i żucia. W tym drugim przypadku, doskonale sprawdzą się kości do czyszczenia zębów dla psa, wspomagając utrzymanie właściwej higieny uzębienia. Twarde kości dla psów podczas długotrwałego gryzienia, masują też dziąsła czworonoga, poprawiając ich ukrwienie oraz wzmacniają mięśnie żuchwy. Pomagają usunąć resztki pokarmowe i osad z zębów, zapobiegając tym samym powstawaniu kamienia nazębnego. Dla jeszcze lepszej ochrony zębów oraz wsparcia dla układu kostnego, powstały specjalne kości wapienne dla psa, przyrządzone z dodatkiem tego ważnego minerału. Wapń stanowi podstawę tkanki łącznej kości i zębów, dlatego jest szczególnie istotnym składnikiem psiej diety.
Jakie kości dla szczeniaka?
Pełne energii szczeniaki, mają wprawdzie dużo chęci, ale ich możliwości gryzienia są jeszcze mocno ograniczone. Chociaż poradzą sobie z pantoflem czy pluszową zabawką, to ich pierwsze zęby są zbyt słabe, aby pogryźć twarde kości. Ponadto należy zwrócić uwagę na rodzaj przysmaku, bowiem niektóre z kości rozpadają się podczas gryzienia na drobne, ostre kawałki mogące zranić ściany przewodu pokarmowego, a nawet w nim utknąć. Dlatego kość do gryzienia dla szczeniaka nie powinna pochodzić z mięsa drobiowego. Jeśli zastanawiasz się, czy pies może jeść kości z indyka, wystarczy spojrzeć, jak często po zbyt długim gotowaniu zaczyna się rozwarstwiać stanowiąc potencjalne zagrożenie dla żołądka czy jelit. Dla młodych czworonogów, najbezpieczniejsze będą stosunkowo miękkie kości cieląt. Jednocześnie kości cielęce dla psa są bardzo odżywcze i Twój pupil zjadając je, dostarcza do organizmu wartościowych substancji wspomagających jego zdrowie. Dla małych wielbicieli gryzienia i żucia sprawdzi się także suszona kurza łapka, którą można kupić w sklepach zoologicznych.
Jakie kości może jeść pies?
Decydując o tym, jakie kości dla psa wybrać, sprawdźmy, czy nasz pupil nie należy do rasy, której takie posiłki zdecydowanie nie służą. Z pewnością bardziej narażone na niestrawność są małe psy, które z reguły powinny zjadać niewielkie porcje lekkostrawnego pożywienia. Jeśli nie wiemy, które kości dla psa surowe czy gotowane są lepsze, zapytajmy o zdanie weterynarza. Zazwyczaj jednak zalecane są kości surowe. Obróbka termiczna nie tylko pozbawia ich cennych składników odżywczych, ale i zmienia strukturę, powodując, iż stają się bardziej łamliwe i podatne na kruszenie. Pieczone, smażone czy gotowane kości dla psa obciążają również układ pokarmowy, ponieważ są ciężkostrawne. Jeśli chcesz natomiast kupić kości wędzone dla psa, zwróć przede wszystkim uwagę na ich skład. Nie powinny one zawierać żadnych substancji chemicznych, które podnoszą ich walory smakowe i wizualne, ale nie mają nic wspólnego z tradycyjnym wędzeniem. Wybierając wielkość kości, pamiętajmy, że musi być na tyle duża, aby pies nie mógł połknąć jej w całości. Należy także zadbać o to, by nie była to też zbyt duża kość dla psa, która mogłaby nadwyrężyć jego uzębienie, podczas bardzo intensywnego zajmowania się ulubionym przysmakiem.
Kości drobiowe dla psa – dlaczego nie?
Najbardziej popularne lekkostrawne mięso kurczaka ma wyjątkowo kruche kości, często rozpadające na ostre jak szpilki kawałki. To przede wszystkim dlatego kości z kurczaka dla psa stają się dużym zagrożeniem, zwłaszcza, iż mogą nie tylko poranić dziąsła czy podniebienie, ale nawet utknąć w jelitach czy żołądku. Jeśli koniecznie chcesz użyć kości kurczaka dla psa, to wybierz wyłącznie części z chrząstką, które w łatwy sposób oderwiesz od twardych elementów. Podobnie jest z innymi produktami drobiowymi, jak indyk, gęś czy kości z kaczki dla psa. Równie kruche, co kości z drobiu są też kości królika.
Kości cielęce i jagnięce dla psa – produkty na „tak”!
Mięso młodych zwierząt jest często polecane dla psów. Jagnięcina czy cielęcina słynie z wyjątkowo bogatych wartości odżywczych. Podobnie jest w przypadku kości, które nie tylko mają w sobie cenne substancje, poprawiające funkcjonowanie organizmu czworonogów, ale też są przyjazne dla nich podczas gryzienia. Kość cielęca dla psa jest stosunkowo miękka i co najważniejsze nie rozpada się na drobne kawałki. Jest również dobrze trawiona przez organizm czworonoga. Dostępne w wersji suszonej kości jagnięce dostarczają wartościowych substancji odżywczych, mają niską zawartość tłuszczu i są hipoalergiczne.
Kości wołowe dla psa
Twarde i duże kości wołowe to wyzwanie raczej dla większych ras psów. Dla małych pupili, z drobnym uzębieniem i niewielką szczęką, gabaryty takiego przysmaku mogą okazać się niemożliwe do wykorzystania. Jeśli nie wiesz, gdzie kupić kości wołowe, zapytaj u lokalnych sprzedawców mięsa, bowiem ważne jest, aby produkt był przede wszystkim świeży i pochodził z pewnego źródła. Dla dużych psów, kość wołowa stanowi wielką atrakcję i jednocześnie doskonały, naturalny gryzak, który nie rozpadnie się na kawałki, a jednocześnie zachęca swoim aromatem i smakiem mięsa.
Kości wieprzowe dla psa
Kość wieprzowa dla psa jest wprawdzie dość bezpiecznym przysmakiem, bo nie rozpada się na ostre drzazgi, jak kości drobiowe, lecz powoduje niestety inne negatywne skutki. Ciężkostrawna i trudno przyswajalna, obciąża układ pokarmowy i sprawia, że czworonogi mogą długo i silnie odczuwać zjedzenie wieprzowej przekąski.
Kości i inne psie rarytasy
Jeśli Twój pupil jest duży i chciałbyś mu sprawić prawdziwą radość, wybierz produkt ekskluzywny i wyjątkowo smaczny, jakim jest kość z szynki parmeńskiej dla psa. Długotrwały proces dojrzewania szynki sprawia, że kość jest aromatyczna i ma delikatny, wyszukany smak. Zawiera też niewiele kalorii, a jej gabaryty to prawdziwa gratka dla dużych i olbrzymich ras czworonogów. Wielu opiekunów stosuje dla swoich czworonogów dietę BARF (Biologically Appropriate Raw Food – „odpowiednie biologicznie surowe jedzenie”.) Dla psów odżywiających się w ten sposób, surowe kości są doskonałą propozycją na przekąskę i gryzak w jednym. Dla tych, odżywianych przetworzonym pokarmem, producenci przygotowali kości wiązane ze skóry, często w różnych smakach i wzbogacone o witaminy i minerały, a także chlorofil, odświeżający oddech.
Jeśli dopiero uczysz się opieki nad czworonogiem i zastanawiasz się, czym karmić psa, dostosuj jego dietę zarówno do wieku, wagi ciała, stanu zdrowia czy sposobu, w jaki spędza czas. Inne produkty będą odpowiednie dla typowego psa domowego, a inne dla pracującego czy aktywnie trenującego pupila. W przypadku wprowadzenia do diety warzyw i owoców, istotne jest, aby te produkty podawać w zmiksowanej formie. Warzywa dla psa są źródłem wielu ważnych witamin i minerałów, a także błonnika pokarmowego, który reguluje perystaltykę jelit. Należy je jednak przyrządzić je w postaci pulpy, bowiem w większych kawałkach mogą zostać niestrawione przez organizm czworonoga, a przez to staną się całkowicie bezużytecznym pożywieniem.
Autor
Redakcja RankingKarm.pl