Wątróbka dla psa – najlepsze przepisy na wątróbkę dla psa
Strona główna » Poradnik » Psy » Żywienie »
Aromatyczna i wyśmienita wątróbka jest prawdziwym rarytasem dla wielu czworonogów. Stosowana jako dodatek do posiłków doskonale uzupełnia smakową kompozycję. Producenci polecają także przysmaki z tym produktem pochodzenia zwierzęcego. Dlatego możemy dla naszych pupili kupić zarówno suchą i mokrą karmę,pastę jak i ciasteczka z wątróbki dla psa. Wątróbka podawana samodzielnie ma mocny, wyrazisty smak. A jakie są korzyści z jej jedzenia i w jakiej formie możemy przyrządzać ją dla naszych psów?
Odżywcza wątróbka dla psa
Wątróbka słynie z zawartości łatwo przyswajalnego białka, żelaza i cynku. Ma także witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. To właśnie z tego powodu często pojawia się w karmach dedykowanych ciężarnym sukom. W wątróbce znajdziemy także witaminę A, która należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i jest niezbędna do utrzymania zdrowej skóry i śluzówki. Łącząc się z białkiem tworzy barwnik światłoczuły, substancję, która umożliwia widzenie w ciemności. Wspomaga też system odporności organizmu, przyczyniając się do syntezy limfocytów T, znajdujących się na pierwszej linii obrony układu immunologicznego.
Wątróbka drobiowa dla psa to produkt bogaty w witaminy z grupy B, potrzebne do wielu procesów fizjologicznych zachodzących w organizmie zwierzęcym. Witamina B2, zwana ryboflawiną wpływa korzystnie na kondycję skóry i wzroku oraz bierze udział w przemianie węglowodanów i tłuszczów. Witamina B3, nazywana witaminą PP reguluje prawidłowe działanie mózgu i systemu nerwowego, uczestniczy też w wytwarzaniu energii. Witamina B12 bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek, a także metaboliźmie białka i tłuszczów oraz utrzymuje sprawność układu nerwowego, poprawiając koncentrację i pamięć.
Te niezwykle wartościowe składniki znajdują się w kawałkach pysznej wątróbki, którą można kupić w różnych gatunkach. Pochodząca od drobiu, wieprzowiny czy wołowiny smakuje wybornie z odpowiednimi dodatkami oraz wtedy, gdy jest przyrządzona właściwie ze względu na zróżnicowaną strukturę produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wątróbka drobiowa, wołowa czy wieprzowa?
Smak i aromat to tylko część różnic dzielących produkty pochodzące od różnych gatunków zwierząt. Podroby, w tym właśnie wątróbka mają także odmienną strukturę. To dlatego delikatne drobiowe produkty z indyka czy kurczaka będą smakować zupełnie inaczej, aniżeli wymagająca dłuższej obróbki i twardsza wołowa wątróbka dla psa.
Jeśli wybierzemy cielęcinę, możemy spodziewać się wyjątkowo łagodnego smaku i miękkości, bowiem wątróbka cielęca uchodzi za prawdziwy rarytas wśród podrobów. Kolejną pozycją lubianą przez czworonogi jest wątróbka z królika. Ten rodzaj mięsa odznacza się jednym z najbogatszych składów aminokwasowych, dlatego również wątróbka dla psa przygotowana z królika dostarcza kompletu cennych aminokwasów egzogennych. Natomiast podroby pochodzące z gęsi, kaczki czy wołowiny zapewnią psom dużą porcję miedzi, potrzebnej do prawidłowej mineralizacji kości, jak i pięknego wyglądu sierści.
W wątróbce znajdziemy między innymi ważną dla zdrowia taurynę, która pełni ważną rolę w rozwoju i funkcjonowaniu mózgu i serca. Z tego powodu poleca się ją do podawania najmłodszym czworonogom. Odpowiednio przyrządzona wątróbka dla szczeniaka, nie zniechęci go lekko gorzkawym smakiem, a jednocześnie dostarczy niezwykle ważnych substancji odżywczych potrzebnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju.
Smakowite dania z wątróbką
Wątróbka dla psa z kurczaka, kaczki, królika czy wieprzowa lub wołowa może być podawana w soczystej galarecie czy sosie wraz z dodatkiem kawałków mięsa i warzyw. Tak skomponowanie danie nie tylko wyśmienicie smakuje, ale ma zróżnicowany skład, który zapewni odpowiednio urozmaiconą dietę czworonogom. Dodatkową zaletą jest wysoka wilgotność takiej karmy i jej lepsza przyswajalność przez układ trawienny.
Kolejną propozycją dla czworonożnych ulubieńców są przysmaki podawane jako przekąski pomiędzy głównymi posiłkami albo nagroda za dobre zachowanie, wydajny trening czy właściwe reakcje podczas szkolenia. Dzięki bogatej ofercie smakołyków na rynku, w zwierzęcym menu mogą się znaleźć ciasteczka z wątróbki dla psa w rozmaitych formach. Zarówno jako krokiety z aromatycznym nadzieniem, jak i chrupiące herbatniki.
Jedzenie może być nie tylko prozaicznym zajęciem, ale też świetną zabawą. Wątróbka dla psa w postaci smakowitej pasty umożliwi napełnienie specjalnie profilowanych zabawek, z których czworonogi przez długi czas mogą wydobywać smaczne danie, wylizując wnętrze zabawki. Pastą smakową można również urozmaicić znaną już i być może nudną dla czworonoga suchą karmę a także kość dla psa. Nie tylko zyskają nowy smak, ale i podniosą walory odżywcze posiłku.
Kolejną porcją przysmaków, które służą nie tylko do jedzenia jest suszona wątróbka dla psa. Twarde kawałki wołowej wątróbki doskonale nadają się do roli smakołyku i gryzaka jednocześnie. Żucie i gryzienie to długotrwała zabawa, która zaspokaja podstawowe instynkty czworonoga i zapewnia mnóstwo przyjemności. Przy okazji susz staje się także wyśmienitym i wartościowym smakołykiem.
Czy surowa wątróbka to bezpieczne danie?
Popularna wśród hodowców dieta BARF dla psa opiera się na podawaniu wyłącznie surowego mięsa. To skrócona nazwa metody Biologicaly Appropriate Raw Food odnosi się do pożywienia przygotowywanego w taki sposób, jaki był dostępny dla dzikich psów żyjących kiedyś na wolności w środowisku naturalnym. W menu tej diety pojawia się również surowa wątróbka dla psa, ale ze względu na dużą zawartość witamin i substancji mineralnych, jej udział w codziennym menu czworonogów powinien być pod ścisłą kontrolą. Łatwo o przedawkowanie również tych dobrych składników, a ich nadwyżka może niestety prowadzić do zaburzenia pracy organizmu i przykrych dolegliwości, z których biegunka jest jednym z początkowych objawów.
Wybierając danie z nerek lub wątróbki dla psa, musimy wiedzieć o podstawowych funkcjach, jakie pełnią w organizmie. Ponieważ ich rolą jest przede wszystkim wychwytywanie toksyn, wiele osób kojarzy więc ten fakt z późniejszą kumulacją szkodliwych substancji, jakie muszą znaleźć się w kupionej wątróbce czy nerkach. To mylny osąd, bowiem żaden z tych organów nie jest zbiornikiem, a jedynie rodzajem przetwornika, który rozkłada i neutralizuje toksyny pojawiające się w obiegu.
Podając surowe mięso czy wątróbkę dla psa musimy być pewno co do źródła pochodzenia tych produktów i przeprowadzenia odpowiednich badań żywności. W podrobach wieprzowych czy dziczyźnie łatwo bowiem o przeniesienie groźnych dla zdrowia wirusów a także larw pasożytów.
Domowe przysmaki z wątróbką
Jeśli dysponujemy odpowiednią ilością czasu, chęci i możliwości kulinarnych, warto przyrządzić domowe smakołyki z wątróbką dla psa. Wystarczy kawałek ugotowanej i drobno zmielonej wątróbki dodać do ciasta przygotowanego na herbatniki dla czworonoga, a ich smak stanie się bardziej wyrazisty i zachęci do jedzenia.
W domowej kuchni możemy również przygotować suszone paski wątróbki. Surowe kawałki podrobów, pokrojone na odpowiednią wielkość można przyrządzić w klasycznej suszarce, w której przygotowujemy owoce albo grzyby. Można również wykorzystać do tego celu piekarnik nastawiony na niską temperaturę.
Wspomniana wcześniej, dostępna w sklepach, pasta smakowa z wątróbką to produkt, który także może mieć swój domowy odpowiednik. Ugotowane i zmielone drobno mięso wraz wątróbką wzbogacone na przykład olejem z łososia oraz odpowiednią ilością wody uzyska konsystencję pasty, którą można podawać samodzielnie albo dodawać do innych potraw w psiej misce.
Autor
Redakcja RankingKarm.pl